Przy stole

O tym, że jedząc nie należy mówić z pełnymi ustami, mlaskać i oblizywać talerza, choćby danie smakowało niebiańsko każdy wie. Warto jednak zapamiętać kilka szczegółów, aby pewniej czuć się wśród gości przy stole.

Kilka ważnych zasad przy stole

Przy podawaniu posiłków wielodaniowych, kolejność ułożenia sztućców jest zawsze odwrotna do kolejności podawania potraw.

Sztućce do potraw podawanych na końcu znajdują się najbliżej talerza. Nad talerzem znajdują się sztućce do deserów i owoców.

Kolejność ustawienia szkła z prawej strony nad nożami mówi o kolejności, w jakiej będą podawane napoje.

Serwetka znajduje się po lewej stronie talerza do dania głównego lub na nim, ale przed rozpoczęciem posiłku zawsze należy rozłożyć serwetkę na swoich kolanach. Jeśli musisz wstać podczas jedzenia, połóż serwetkę lekko złożoną na siedzeniu krzesła. Po ostatnim daniu złóż serwetkę i pozostaw na stole z lewej strony obok naczyń.

 

 

Ułożenie sztućców na talerzu w trakcie jedzenia ma swoją wymowę.

 

 

Jedząc trzymamy w prawej ręce nóż, w lewej widelec.

Jeśli w trakcie posiłku chwytamy na przykład kieliszek czy szklankę, powinniśmy odłożyć sztućce na talerz krzyżując je w taki sposób, aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewą stronę, a widelec był nad nim.

Po jedzeniu sztućce układamy na talerzu ukosem – „na godzinie piątej”, równolegle do siebie, trzonkami w prawą stronę. Oznacza to, że skończyliśmy swój posiłek i talerz można już zabrać.

 

W zależności od tego, co nam zaserwują trzeba wiedzieć, że…

…drób jemy nożem i widelcem. Tylko w niektórych okolicznościach możemy sobie pozwolić na trzymanie mięsa w dłoniach.

…spaghetti spożywamy trzymając w prawej dłoni widelec, na który nawijamy makaron, w lewej natomiast łyżkę, którą oddzielamy nawinięty makaron od reszty na talerzu.

…ziemniaków nie należy kroić. Rozdrabniamy je na talerzu używając do tego widelca.

…sosem polewamy jedynie mięso, a nie ziemniaki czy inne składniki drugiego dania obiadowego.

…nie używamy noża do zielonej sałaty podanej do obiadu. Należy ją rozdrabniać (rozrywać) tylko za pomocą widelca.

…gdy chleb jest dodatkiem (na przykład do zupy), jemy go odłamując, a nie odgryzając kolejne kawałki.

…cytrynę pokrojoną w ćwiartki lub ósemki możemy wziąć do ręki i wycisnąć z niej sok do spożywanego dania. Do cytryny podawanej w plasterkach używamy wyłącznie sztućców.

 

Treść jest rozpowszechniana na licencji GNU Free Documentation License