Test 5

Ikona obiektu Zadania na wypełnianie luk
Wpisz brakujące wyrazy.
Stół powinien być przykryty świeżym, czystym i wyprasowanym . Najlepiej prezentują się białe lub kremowe. Przed każdym krzesłem ustawiamy nakrycia, sztućce i kieliszki w zależności od ilości i rodzaju trunków.
Do obiadu trzydaniowego kładziemy: do głównego dania, a na nim mniejszy talerzyk do przekąsek. Z obu stron i z przodu talerza kładziemy łyżkę do zupy, nóż i , widelczyk i łyżeczkę deserową, do wina, kielich lub specjalną do wody mineralnej, serwetkę. Nóż powinien leżeć z strony. Z prawej strony noża – do zupy. Z strony talerza – widelec z brzuszkiem w dół. Sztućce deserowe leżą nad talerzem. Kielich do wody ustawiamy z strony nakrycia powyżej sztućców. Serwetkę odpowiednio złożoną lub skręconą w rulon i wetkniętą w pierścień kładziemy z strony nakrycia powyżej sztućców.
  

Treść jest rozpowszechniana na licencji GNU Free Documentation License